IIUM Grad 96/2000

Discussion Boards for International Islamic University Graduates 96/2000
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 No More Songkok at IIUM Convo ?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Aliff Lam



Posts : 89
Join date : 2008-07-20
Age : 40
Location : Country Homes, Rawang

PostSubject: No More Songkok at IIUM Convo ?   Tue Aug 05, 2008 9:14 pm

Topi mortar ganti songkok semasa konvokesyen UIAM

24/07/2008 5:51pm

KUALA LUMPUR 24 Julai — Pemakaian songkok dan tudung khas oleh pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) semasa majlis konvokesyen akan dihentikan dan diganti dengan topi mortar bermula 23 Ogos ini.

Timbalan Rektor di Bahagian Akademik dan Kajian, Prof. Datuk Dr. Tahir Azhar berkata, perubahan ini dibuat bagi menyeragamkan etika pemakaian konvokesyen pelajar di seluruh negara.

“Tambahan pula dengan perubahan ini kami tidak perlu lagi menjawab soalan-soalan berunsur skeptikal (was was) daripada sesetengah pihak,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata dijangka seramai 4,112 pelajar akan mengenakan jubah dan topi mortar baru pada konvokesyen yang akan diadakan dari 23 hingga 25 Ogos ini.

Katanya warna jubah juga ditukar dari warna hijau firus (turquoise) kepada biru firus, dan mengubah corak songket yang sedia ada di bahagian lengan jubah dengan songket pucuk rebung yang lebih terserlah.

“Perbelanjaan untuk menyediakan jubah baru ini memakan belanja RM2.1 juta, tapi ia boleh dipakai untuk 20 hingga 30 tahun lamanya,” katanya. — BERNAMA

source www.utusan.com.my
http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0724&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_16.htm
Back to top Go down
View user profile http://ukhwah-bersatu.blog2009.com/
Hamidi_sban



Posts : 79
Join date : 2008-07-29
Age : 40
Location : Seremban

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Wed Aug 06, 2008 12:26 pm

Aisey, tak spesel laa konvo UIA... dah sama je mcm universiti lain. Kalau dulu sekali imbas tengok je dh buleh tau budak UIA. Sad
Back to top Go down
View user profile http://thirdlane.blogspot.com
irwani



Posts : 5
Join date : 2008-08-06
Age : 41
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Wed Aug 06, 2008 2:14 pm

Setuju sesangat. Rasanya nnt songkok tu jadi barang antik in the future. Kalau lelong ramai nak kot!!
Back to top Go down
View user profile http://blogs.iium.edu.my/irwani/
Aliff Lam



Posts : 89
Join date : 2008-07-20
Age : 40
Location : Country Homes, Rawang

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Thu Sep 18, 2008 5:22 pm

x sangka lak along shamsul faiz ada adik kembar 3 yg 2 org drpdnya baru shj menamatkan pengajian mereka di uia, konvo menggunakan mortar board yg baru menggantikan songkok dgn renda bentuk rehal tu... ikutilah kisah mereka di http://benjamincafe.blogspot.com/2008/08/my-triplet-brothers.html
Back to top Go down
View user profile http://ukhwah-bersatu.blog2009.com/
gmmizi



Posts : 6
Join date : 2008-08-08
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Sat Oct 04, 2008 12:46 pm

Aku dengar cerita yang senate UIA pun sebenarnya tak pernah luluskan usul tak nak pakai songkok ni. Ada pulak yang kata, Sultan Pahang pun dah minta surat tunjuk sebab bagaimana benda ni boleh berlaku. Aku secara peribadi memang tak setuju. Songkok sepatutnya dikekalkan demi syiar Islam. Kalau kita tengok sekarang, boleh dikatakan UIA dijadikan model bagi institusi-institusi pengajian tinggi Islam lain. Bila UIA dah tak pakai songkok, rasanya yang lain pun lepas ni tak pakai songkok jugak. Akan hilanglah sedikit demi sedikit syiar Islam yang diperjuangkan. Orang Islam juga yang rugi, yang pastinya supplier songkok untuk UIA tahun ni rugilah sikit business diaorang. Orang-orang kita juga yang rugi. Apa motif UIA aku pun tak tahu. Sebagai ahli alumni UIA aku rasa malu....
Back to top Go down
View user profile http://termizi-mylife.blogspot.com
Aliff Lam



Posts : 89
Join date : 2008-07-20
Age : 40
Location : Country Homes, Rawang

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Mon Oct 06, 2008 9:25 pm

setuju.. yg pasti, supplier mortar board tu lah yg untung sakan..!
Back to top Go down
View user profile http://ukhwah-bersatu.blog2009.com/
Hamidi_sban



Posts : 79
Join date : 2008-07-29
Age : 40
Location : Seremban

PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Tue Oct 07, 2008 2:38 pm

Jom kita paksa UIA tubuhkan panel suruhanjaya DiRaja untuk siasat kes ni... atau kita report kat Edisi Terjah TV3, amacam? Kekekeke... lol!
Back to top Go down
View user profile http://thirdlane.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: No More Songkok at IIUM Convo ?   Today at 3:14 am

Back to top Go down
 
No More Songkok at IIUM Convo ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» A Conversation with Carrie
» My List of Fanta Scammers/Preventing Album Scams
» kya karega jalal -a imaginary convo
» Zindagi Gulzar Hai, My Thoughts on episode 16, dt 15 march 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
IIUM Grad 96/2000 :: PERBINCANGAN UMUM :: Sembang Kedai Kopi-
Jump to: